Onderlinge Kindermassage

Verbonden, ontspannen kinderen in de klas. Wie wil dat nou niet? Dat kan bereikt worden met onderlinge kindermassage!

Onderlinge kindermassage is een manier van masseren, waarbij kinderen over de kleding heen elkaars hoofd, rug, armen en handen masseren aan de hand van liedjes, versjes en verhaaltjes. De kinderen werken veelal in tweetallen, waarbij het ene kind de rol van masseur op zich neemt en het andere kind neemt de rol van klant op zich. Ook worden er tastspellen gespeeld. Onderlinge kindermassage draait niet zozeer om het manipuleren van spieren, maar om het omgaan met aanraking.

Positieve effecten onderlinge kindermassage:
– Aanmaak hormoon oxytocine, waardoor een gevoel van verbondenheid ontstaat en de neiging tot verzorgen.
– Aanmaak hormoon serotonine, wat een pijnstillende werking heeft.
– Het lichaam kan in een toestand van rust en herstel komen; ontspanning.
– Gevoelens van veiligheid en geborgenheid nemen toe, terwijl gevoelens van angst, agressie en stress afnemen.
– Het lichaamsbewustzijn wordt vergroot.
– Het zelfvertrouwen en de weerbaarheid/assertiviteit kunnen toenemen door het kunnen aangeven van wensen en grenzen.
– Sociaal-emotionele vaardigheden kunnen toenemen.

Onderlinge kindermassage kan tevens positief effect hebben op de groepssfeer en kan ingezet worden als middel om pesten te voorkomen of te verminderen. Stichting Zinloos Geweld erkent dit. Een bekende uitspraak van leerkrachten in Zweden, waar al jaren onderlinge kindermassage wordt toegepast in de klas, is: ‘Kinderen die elkaar masseren, slaan elkaar niet’.

Cursus ‘Leren masseren’

Kindcentra kunnen voor klassen een cursus ‘Leren masseren’ aanvragen. In deze cursus leren kinderen zich allereerst te verbinden met hun lijf en hun gevoel en van daaruit zich te verbinden met de ander. Kinderen leren zich op elkaar af te stemmen, door rekening te houden met de wensen en grenzen van zichzelf en de ander. Stap voor stap wordt met behulp van tastspellen, liedjes, versjes, verhaaltjes en massagegrepen het masseren opgebouwd. Ik kom een paar lessen geven bij u in de klas, daarna kan de groepsleerkracht zelf verder met het toepassen van onderlinge kindermassage, al dan niet met behulp van massageverhalen in de filmpjes van YogaYvanka.

U kunt ook een cursus voor uw team aanvragen, waarin ik mijn kennis en kunde betreft onderlinde kindermassage op u overdraag en u voldoende inspiratie aanreik om hier zelf mee aan de slag te gaan in de klas.

Voor meer informatie over deze cursus kunt u contact opnemen via info@yogayvanka.nl