Kinderyoga

Waarom kinderyoga?

Kinderen in deze tijd krijgen veel prikkels te verwerken, moeten veel keuzes maken en aan hoge verwachtingen voldoen. Dit veroorzaakt stress. Kinderen staan constant ‘aan,’ maar waar zit de ‘pauzeknop’? Hoe kom je tot rust? Onze samenleving is bovendien erg naar buiten gericht, maar hoe kom je in contact met je binnenwereld? En, hoe kun je het pad van je hart volgen? Kinderyoga leert kinderen naar binnen te keren, zodat zij in contact komen met hun gevoel en met hun hart. Dit zorgt voor verbinding. Kinderen leren te ontspannen en goed voor zichzelf te zorgen. Dit legt de basis voor gezonde ontwikkeling.

Wat is kinderyoga?

Hatha yoga is een manier van bewuste beweging, waarbij de adem een belangrijke rol speelt. Inspanning en ontspanning wisselt zich af. Kinderyoga is anders dan yoga voor volwassenen en kenmerkt zich door haar speelse, creatieve en expressieve karakter. Aan de hand van een thema neem ik de kinderen mee in verhaal, waarin de verschillende onderdelen van de yogales een rol krijgen:

  • Yogahoudingen (individueel, duo, groep)
  • Meditatie oefeningen (o.a. Mindfulness, Heartfulness en stiltespel)
  • Spellen met de zintuigen, de adem en emoties
  • Massage
  • Dans, drama, zang
  • Gesprek en filosoferen
  • Visualisatie (eindontspanning)
  • Hoe ziet zo’n les er dan uit?

    In de kinderyogales wisselen verschillende onderdelen zich af. Natuurlijk komen de bekende yogahoudingen aan bod, maar we gaan ook op ontdekkingstocht in onszelf en leren ons lichaam en hoofd te ontspannen. De adem speelt een belangrijke rol, want deze vormt in de yoga de brug tussen lichaam en geest en helpt ons om tot rust te komen en meer energie te krijgen. We masseren elkaar in de massagetrein, observeren een schelp met onze zintuigen en we visualiseren dat een vogel ons meeneemt naar een fijne plek, waar we ons veilig voelen en helemaal tot rust komen.

    Iedere les staat er een ander thema centraal. Ik neem de kinderen bijvoorbeeld mee op avontuur in Zuid-Afrika, waar we dansen op trommelmuziek en brullen als leeuwen, waardoor wij ons krachtig en stevig gegrond voelen. Of we brengen een bezoekje aan het emotiebos, waar de dieren ons oefeningen leren om onszelf tot rust te brengen als we boos zijn of wanneer we zenuwachtig zijn voor een toets of wedstrijd. Op deze manier wordt er ook gewerkt aan sociaal-emotionele doelen.

    Mogelijke positieve effecten kinderyoga volgens onderzoek:
  • Lichamelijk: een soepel en krachtig lichaam, verbetering motoriek en evenwicht, versterking van het immuunsysteem, meer rust in lichaam en hoofd.
  • Sociaal-emotioneel: toename zelfbewustzijn, zelfverzekerdheid, zelfregulatie/omgaan met emoties, veerkrachtigheid, bewust zijn van grenzen en empathie. Gevoelens van dankbaarheid, acceptatie, tevredenheid en compassie nemen toe. Gevoelens van angst, neerslachtigheid, depressie en agressie nemen af.
  • Cognitief: betere focus/concentratie, creativiteit vergroot, beter functioneren executieve functies. Dit kan positief effect hebben op de leerprestaties op school.