Onderlinge Kindermassage

Verbonden, ontspannen kinderen in de klas. Wie wil dat nou niet? Dat kan bereikt worden met onderlinge kindermassage!

Onderlinge kindermassage is een manier van masseren, waarbij kinderen over de kleding heen elkaars hoofd, rug, armen en handen masseren aan de hand van liedjes, versjes en verhaaltjes. De kinderen werken veelal in tweetallen, waarbij het ene kind de rol van masseur op zich neemt en het andere kind neemt de rol van klant op zich. Ook worden er tastspellen gespeeld. Onderlinge kindermassage draait niet zozeer om het manipuleren van spieren, maar om het omgaan met aanraking.

Positieve effecten onderlinge kindermassage:
– Aanmaak hormoon oxytocine, waardoor een gevoel van verbondenheid ontstaat en de neiging tot verzorgen.
– Aanmaak hormoon serotonine, wat een pijnstillende werking heeft.
– Het lichaam kan in een toestand van rust en herstel komen; ontspanning.
– Gevoelens van veiligheid en geborgenheid nemen toe, terwijl gevoelens van angst, agressie en stress afnemen.
– Het lichaamsbewustzijn wordt vergroot.
– Het zelfvertrouwen en de weerbaarheid/assertiviteit kunnen toenemen door het kunnen aangeven van wensen en grenzen.
– Sociaal-emotionele vaardigheden kunnen toenemen.

Onderlinge kindermassage kan tevens positief effect hebben op de groepssfeer en kan ingezet worden als middel om pesten te voorkomen of te verminderen. Stichting Zinloos Geweld erkent dit. Een bekende uitspraak van leerkrachten in Zweden, waar al jaren onderlinge kindermassage wordt toegepast in de klas, is: ‘Kinderen die elkaar masseren, slaan elkaar niet’.

Training ‘Happy Kids Massage voor professionals’

Kindcentra kunnen voor hun team deze training aanvragen. In deze training leren de deelnemers de methodiek van Happy Kids Massage. Aan bod komen de massagegrepen, het begeleidingsproces en u krijgt diverse materialen aangereikt. U leert hoe u kinderen kunt leren zich op zichzelf en elkaar af te stemmen door in verbinding te komen en rekening te houden met elkaars wensen en grenzen. Stap voor stap wordt met behulp van tastspellen, liedjes, versjes, verhaaltjes het masseren opgebouwd. Naast de aangereikte materialen leert u ook zelf massages maken aan de hand van massagekaarten.

Zie www.happykidsmassage.com voor meer informatie over de basistraining van 3 uur. U kunt mij aanvragen als trainer, of mij persoonlijk benaderen via info@yogayvanka.nl.

Alvast inspiratie opdoen? Bekijk mijn massagefilmpjes onder de pagina ‘Filmpjes’ op mijn website.

Voor meer informatie over deze cursus kunt u contact opnemen via info@yogayvanka.nl